به گزارش راهبرد معاصر قیمت روز سهام عدالت در روز یکشنبه 6 مهر با کاهش 3 درصدی مواجه شد وارزش سهام عدالت 500 هزار تومانی به کانال 15 هزار تومان برگشت. بر این اساس ارزش سهام عدالت به 15 میلیون و 531 هزار تومان رسید.
همچنین ارزش 60 درصد سهام قابل فروش به به 9 میلیون و 319 هزار تومان و ارزش 30 درصد آن به 4 میلیون و 659 هزار تومان رسید.
نمادهایی مانند وتجارت، وبصادر، فولاد، فارس، فملی، شتران و وبملت به علت تعداد سهم بالا تاثیر بیشتری نسبت به بقیه سهمهای حاضر در سبد سهام عدالت دارند و امروز به علت فشار عرضه در این نمادهای شاخصساز افت زیادی کردند و به تبع آن ارزش سبد سهام عدالت نیز افت کرده است.سبد سهام عدالت این روزها در کف قیمت خود قرار دارد.
مهدی طغیانی در مورد نارضایتی مردم از نحوه فروش سهام عدالت گفت: اکنون سهام عدالت کمتر از گذشته مورد توجه خریداران است و برای رفع این موضوع باید مجددا در بورس عرضه و معامله شود.
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس یازدهم افرود: البته مشتری برای سهام عدالت کم نیست اما وضعیت نامطلوب بازار سرمایه فروش بعضی سهامها را دشوار کرده است. وی ادامه داد: اکنون خرید و فروش نمادهای ارزشمند کاسته شده و در چنین وضعیتی فروش سهام عدالت منطقی نیست. به دارندگان سهام عدالت توصیه میکنم عجلهای برای فروش سهام عدالت خود نداشته باشند و تا بهبود وضعیت بازار شکیبایی کنند.
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس اضافه کرد: اصرار بر فروش سهام عدالت حجم عرضه و صفهای فروش را سنگینتر میکند که این امر باعث میشود تا قیمت آن نسبت به از ارزش ذاتی کاهش بیشتریرا تجربه کند و همچنین ساماندهی بازار به تعویق بیوفتد.
طغیانی بیان کرد: پیش از این کارگزاریها با عرضههای سنگین خود باعث شکلگیری صف فروش شدید شدند و اکنون نیز با اصرار دارندگان این سهام به فروش به این موضوع بیشتر دامن زده میزند.
وی درمورد اعتراض برخی از سهامداران مبنی بر واریز نشدن وجه حاصل از فروش سهام آنها، اظهار کرد: بانکهای عامل باید پس از فروش سهام عدالت افراد وجه حاصل از آن را با نرخی که در آن روز به فروش رفته و در همان روزی که فروش انجام شده است، واریز کنند. در غیر این صورت متخلف محسوب میشوند.
این نماینده مجلس مطرح کرد: کوتاهی بانکهای عامل و کارگزاریها در فروش سهام عدالت افراد قابل پیگیری است. دارندگان سهام عدالت که دچار چنین مشکلی هستند میتوانند با مراجعه به نهاد مرجع یعنی سازمان بورس و اوراق بهادار و ارائه اسناد خود شکایت کنند.
طغیانی با بیان اینکه قانون برای پیگیری چنین مواردی بخشهای جامعی دارد در خصوص این موضوع گمان میکنم تعلل از بانکها است، تشریح کرد: اگر اسناد مربوطه گواهی از چنین اتفاقی بدهد و ثابت شود که سهام عدالت آنها فروخته شده اما هنوز مبلغ آن را دریافت نکردهاند و یا کامل به دستشان نرسیده، سازمان مرجع موظف به رفع و حل این مسئله بوده و در قبال کوتاهیها مکلف به پاسخگویی است.
سخنگوی کمیسیون اقتصادی درمورد این سوال مبنی بر اینکه آیا مجلس برای حل این موضوع چارهای اندیشیده است؟ پاسخ داد: مجلس مجری نیست و توان ما در حد پیشنهادات است که البته اگر پیشنهاداتی که در گذشته ارائه شد، همانند بازرگردانی شرکتهای حقوقی و انجام صحیح وظایفشان اجرایشان میتواند بازار را از آشفتگی خارج کرده و روز به روز وضعیت بهتری پیدا کند اما متاسفانه این راهکار هنوز اجرایی نشده است.
طغیانی گفت: حدود دو هفته گذشته وزیر امور اقتصادی و دارایی، رئیس مجلس و رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار طی جلسهای به بررسی موضوعات و چالشهای بازار سرمایه پرداختند و راهکارهای خوبی در این جلسه مطرح و بررسی شد. کمیسیون اقتصادی مجلس پیگیر پیشنهادات مطرح شده است که به مرحله اجرا برسد و یا در غیر این صورت از لحاظ نظری رد شود.
آزادسازی سهام عدالت برای سهامدارانی که روش غیرمستقیم را انتخاب کردهاند در حال انجام است و تاکنون دارندگان سهام در پنج استان میتوانند نسبت به فروش سهامشان اقدام کنند و بالاترین قیمت نیز مربوط به نماد «وسخراج» با قیمت 227 تومان است.
نماد شرکتهای سرمایهگذاری استانی مسئولیت مدیریت سهام عدالت حدود 26.5 میلیون نفر از سهامداران را برعهده دارند. در واقع این گروه از سهامداران از این پس سهامدار این شرکتها هستند و برای فروش سهام باید از طریق این شرکتها اقدام کنند.
ذر خصوص کسانی که روش غیرمستقیم را انتخاب کردهاند طبق گفته مدیر فنی سهام عدالت، همه 36 نماد سهام عدالت در قالب شرکت سرمایهگذاری استانی تجیمع میشود و سهامدار با یک نماد سروکار دارد. برای فروش نیز چون سهامدار با یک نماد طرف است، به طور مثال اگر یک واحد را بفروشد تعدادی از سهام فروخته خواهد شد.
طبق اطلاعات درج شده در سازمان بورس، نماد 29 استان با عبارت «وس» و خلاصهای از نام استان مشخص شده، به طور مثال نماد شرکت سرمایهگذاری استان خراسان جنوبی با نام «وسخراج» است.
همچنین از بین استانهای کشور تا پایان معاملات امروز سهامداران از پنج استان میتوانند نسبت به معامله سهامشان در غالب نماد شرکت سرمایهگذاری همان استان اقدام کنند، این پنج استان شامل خراسان جنوبی، خراسان شمالی، قم، مرکزی و زنجان است.
گرانترین شرکت سرمایهگذاری نیز مربوط به استان خراسان جنوبی با 227 تومان بهازای هر سهم است، با توجه به این که این شرکت اولین شرکت سرمایهگذاری استانی بود که وارد بورس و سپس بازگشایی شد این بالا بودن ارزش نسبت به مابقی شرکتهای استانی طبیعی به نظر میرسد.
وضعیت نماد 16 شرکت سرمایهگذاری استانی نیز «ممنوع – متوقف» است که نشان میدهد این نمادها هنوز بازگشایی نشدهاند.
محمود حسنلو، مدیر فنی سهام عدالت در گفتگو با تجارتنیوز، چهار روش را برای فروش سهام عدالت در روش غیرمستقیم عنوان کرد که به این شرح است:
مرحله اول: ثبتنام در سامانه سجام و احراز هویت در این سامانه.
مرحله دوم: ثبتنام در یک کارگزاری و گرفتن پنل آنلاین.
مرحله سوم: تغییر کارگزار ناظر نماد شرکت سرمایهگذاری استانی به کارگزاری که سهامدار در آن ثبتنام کردهاند.
مرحله چهارم: ثبت درخواست فروش سهام عدالت.